Matkustaminen Tallinnan ja Saarenmaan välillä

Katsaus tapoihin matkustaa Tallinnasta Saarenmaalle käyttäen joko bussia, lentokonetta, tai omaa autoa.

Saarenmaa, joka on kooltaan 2700 km2 (tehden siitä Viron suurimman saaren), sisältää 35 000 asukasta, on mielenkiintoinen matkustuskohde ja yhä useampi suomalainen viettää ainakin osan kesälomastaan saaren alueella.

Saarelta löytyy ainoastaan yksi merkittävä kylä, Kuressaare, joka sijaitsee noin 200 kilometriä lounaaseen (etelä-länteen) Tallinnasta.

Mikäli omistat kansainvälisille vesille vesikelpoisen purjeveneen, yksi mahdollisista tavoista tulla Saarenmaalle on purjehtia suoraan Kuressaaren huvivenesatamaan.

Tyypillisempi tapa tulla alueelle on kuitenkin autolla ja matkustajalautalla, joka lähteen mannermaan puolelta Virtsusta, operoiden Kuivastuun tunnin välein kesäisin ja kahden tunnin välein muina vuodenaikoina.

Voit tarkistaa lauttayhteyksien (joita kutsutaan arkikielessä “Saarenmaan proomuiksi”) matkustusajat tätä väliä operoivan lauttayhtiön, Saaremaa Laevakompaniin nettisivuilta: www.laevakompanii.ee.

Virtsu-Kuivastu lautta

Tämä lauttamatka (Virtsu-Kuivastu) kestää puolisen tuntia yhteen suuntaan.

Matka Tallinnasta ensin Virtsuun on noin 135 km pituinen, ja kestää autolla noin 1 tunnin 50 minuuttia.

Mikäli matkustat lauttareitin Saarenmaan puolelle suosituimpina aikoina (kuten perjantai iltapäivisin saaren suuntaan tai sunnuntai iltaisin takaisin mannermaalle), sinun kannattaa varata etukäteen lautalle autopaikka.

Matkustajia on reitillä paljon myös etenkin kesä- ja heinäkuussa, – varsinkin juhannuksen ja muiden merkittävien kulttuuritapahtumien aikana. Tällaisinä aikoina saatat joutua jonottamaan autosi kanssa useitakin tunteja, ellei sinulla ole etukäteen tehtyä paikanvarausta.

Tällaiset etukäteisvaraukset voidaan suorittaa ulkomailta käsin matkatoimistojen kautta tai soittamalla suoraan lauttayhtiön varauskeskukseen tai satamien palvelunumeroihin.

Huomaa että Kuivastu ei ole vielä osa Saarenmaata, vaan kuuluu Muhun saareen. Muhusta pääset eteenpäin Saarenmaalle kolmen ja puolen kilometrin pituista Väinatamm-nimistä pengertietä pitkin, joka on kuljettavissa jalan, pyörällä, henkilöautolla tai linja-autolla.

Vaihtoehtoisena tapana Tallinnasta omalla autolla tai vuokra-autolla tulolle on myös bussikyyti (lauttalippu kuuluu bussilipun hintaan), ja auton mahdollisen vuokrauksen varaaminen vasta Saaremaan puolelle (saaren sisäiseen liikkumiseen), jossa autovuokrauksen hinnat ovat yleensä huomattavasti mannermaata halvempia.

Bussikyyti tälle reitille (Tallinna-Kuressaare) operoi vähintään seitsemän kertaa päivässä, tyypillisenä arkipäivänä kuitenkin jopa yli 10 kertaa, kokonaismatka-ajaksi muodostuessa noin neljä tuntia.

Voit tarkistaa ajankohtaiset aikataulut bussikyydille Saarenmaalle nettiosoitteesta www.tpilet.ee.

Bussiyhtiöistä reittiä matkaavat Sareta AS, Eesti Buss OÜ (SEBE), GoBus AS, Estonian Lines OÜ, Sarbuss AS, ja Kalle Bussid OÜ.

Sareta bussi Tallinna - Kuressaare

Pärnusta ja Tartosta on lisäksi Kuressaareen kaksi bussivuoroa päivässä, jos teet matkaa näiden Viron keskeisten kaupunkien kautta.

Lauttayhteyksistä Saarenmaan Triigistä on myös auto-ja matkustajalautta kolmesti päivästä Hiiumaan saaresta löytyvään Sõruun. Molemmissa kohteissa paikallisbussit toimivat saaren sisäisinä yhteyksinä lautalle matkaaville.

Nopea vaihtoehto matkustaa Tallinnasta Saarenmaan Kuressaareen on lentäen, Avies (www.flyavies.ee) lentoyhtiöllä, joka operoi normaalisti perjantaisin ja maanantaisin.

Avies lentokone Tallinna Kuressaare

Lentolipun hinta on normaalisti kilpailukykyinen bussilipun kanssa Kuressaaren matkoille. Kesäisin lentoyhteys on tarjolla myös Pärnuun.

Voit tarkistaa ajankohtaiset lentoyhteydet joko Kuressaaren lentokentän nettisivuilta (www.eeke.ee) tai Lennart Meri kv. lentokentän (Tallinna) verkkopalvelusta (www.tallinn-airport.ee).