Matkustaminen välillä Helsinki Tallinna

Katsaus tapoihin tehdä matka Helsinki Tallinna lautalla / katamaraanilla, lentäen, helikopterilla, junalla, sekä bussilla.

Suomesta on Tallinnaan erinomaiset yhteydet eri matkustustavoilla johtuen Viron pääkaupungin maantieteellisestä läheisyydestä, vain 70 km etelään Helsingistä.

Kaikkein suosituin tapa matkustaa Suomesta Viroon ja Tallinnaan on lautalla Helsingistä. Lauttalähtöjä on normaaliarkisin yli 20 kappaletta eri lauttayhtiöt yhteenlaskettuna.

Viking XPRS lautta

Riippuen siitä, minkä lauttayhtiön valitset, matkustusaika Helsinki-Tallinna on 1,5 ja 3,5 tunnin välillä.

Myös hinnat vaihtelevat suuresti riippuen laivayhtiöstä, mutta myös milloin matkustat (vuodenaika, viikonpäivä, ja aika vuorokaudesta).

Lautat ovat kaikkein täysimpiä aamusta, ja toisaalta päivämatkalaisten takaisintulolautat iltaisin ovat samaan tapaan täynnä matkustajia vuoden ympäri.

Voit ottaa mukaasi lautalle myös auton (poikkeuksena Linda Linen katamaraanit).

Eckerö Line on lauttyhtiöistä yksi halvimmista, mutta operoi vain yhdellä aluksella, 2000-matkustajan ‘Finlandia’ lautalla.

Linda Line on puolestaan katamaraaneja (Merilin & Karolin) käyttävä varustamo, jonka reitti on nopein vaihtoehto Helsingistä Tallinnaan, vain 1,5 tuntia.

Reitit ovat käyttökelpoisia katamaraaneille vain periodilla huhti-marraskuu.

Tallink Silja puolestaan tarjoaa jopa kuusi lähtöä päivittäin, käyttäen suurikokoisia ‘Star’, ‘Superstar’, ja ‘Baltic Princess’ lauttoja.

Viking Linen yhteydet Tallinnaan hoidetaan suurikokoisella Viking XPRS lautalla, jolta löytyy kaksi lähtöä per päivä.

Linda Linea lukuunottamatta kaikki lauttayhtiöt käyttävät Tallinnassa tulosatamana Reisisadam satamaa, joka sijaitsee (15 minuutin) kävelymatkan päässä keskustasta pohjoiseen.

Lauttayhtiöistä Tallink hyödyntää Terminaalia D, kun taas Vikingin ja Eckerön terminaaleina ovat A/B.

Yksi helpoimmista tavoista päästä Reisisadamasta keskustaan (A. Laikmaa pysäkille) on bussilinja #2, jolla pääsee myös bussiasemalle (Autobussijaam) ja lentokentälle (Lennujaam).

Linda Line käyttää Linnahall terminaalia, lyhyen kävelymatkan päässä länteen Reisisadamasta. Myös Linnahallilta löytyy pysäkki bussille #2.

Hyvä tapa tulla Tallinnaan on myös lentäen, Lennart Meri Tallinn lentokentälle.

Lennart Meri lentokenttä

Lentokenttä sijaitsee noin 5 km päässä kaupungin keskustasta, Ülemiste järven vieressä.

Täydellinen luettelo lentojen aikatauluista Tallinnaan löytyy lentokentän virallisilta nettisivuilta (www.tallinn-airport.ee).

Ennen turvatarkastusta oleviin palveluihin lentokentällä kuuluu esimerkiksi kahvila, joka on avoinna päivittäin klo 8-20.

Lentoyhtiöihin, jotka nykyisin lentävät Tallinnaan, kuuluvat:

airBaltic (Riika, Vilna),
Avies (Kärdla),
City Airline (Göteborg-Landvetter),
EasyJet (Lontoo-Gatwick, Liverpool),
Estonian Air (Amsterdam, Brysseli, Kööpenhamina, Kieva-Boryspil, Kuressaare, Lontoo-Gatwick, Milano-Malpensa, Moskova-Sheremetyevo, Oslo-Gardermoen, Pietari, Tukholma-Arlanda, Tarto, Vilna, Antalya, Ateena, Barcelona, Berliini-Tegel, Dublin, Heraklion, Minsk, Nice, Pariisi-Charles de Gaulle, Rooma-Fiumicino, Salzburg),
Finnair (Helsinki),
LOT Polish Airlines (Varsova),
Lufthansa (Frankfurt, Munchen),
Norwegian Air Shuttle (Oslo-Gardermoen)
Ryanair (Bergamo, Bremen, Dublin, East Midlands, Manchester, Girona, Lontoo-Luton, Oslo-Rygge, Tukholma-Skavsta, Weeze)

Pääset lentokentältä eteenpäin keskustaan (ja satamaan) bussilinja #2:n lisäksi myös takseilla, joiden lähtöpaikka on välittömästi lentokentän sisääntulon vieressä.

Matka bussilla lentokentältä vanhaankaupunkiin (A. Laikmaa pysäkille, käyttäen bussia suuntana ‘Reisisadam’) vie noin 15 minuuttia.

Bussi #2:n A. Laikmaa pysäkki sijaitsee lähellä mm. Hotel Tallinkia ja Viru Center kauppakeskusta.

Lippuja busseihin voi ostaa R-Kioskeista, bussiterminaalista, tai bussista itsestään.

Nopein tapa matkustaa Tallinnan ja Helsingin välillä on helikopterilla, matkan kestäessä vain 18 minuuttia per suunta.

Copterline Tallinna

Helikopterireittiä hoitaa vakiovuoroina Copterline, 8 lentoa (ma-pe) kumpaankin suuntaan.

Mikäli haluat tehdä koko matkan Helsinki-Tallinna maitse, siihen löytyy kaksi vaihtoehtoa: juna-ja bussimatkana.

Edelaraudtee Tallinna

Matkaan kuuluu vaihto Pietarissa, jonka kauttakulkuun tarvitset omat kulkulupansa, kuten viisumin Venäjälle.

Helsingistä Pietariin pääsee VR:n kyydissä, kun taas Pietarista edelleen Tallinnaan kuljettavat junayhtiöt Edelaraudtee, Elektriraudtee, sekä Go Rail.

Sama vaihto Pietarissa pätee myös busseihin, jotka kuuluvat suosittuihin matkustatapoihin myös Viron sisäisessä liikenteessä.

Ecolines Tallinna

Matka Pietarista edelleen Tallinnaan kestää 8 tuntia.

Pääset Tallinnasta edelleen muihin kansainvälisiin kohteisiin useilla kv. bussiyhtiöillä, joihin lukeutuvat Eurolines, Ecolines, BalticShuttle, Hansabuss, ja Lux Express.