Tarvitaanko Tallinnaan passi?

Katsaus (ja vastaus) kysymykseen tarvitseeko suomalainen matkailija Tallinnaan käyntiin passia.

Viro (ja Latvia sekä Liettua) kuuluu tätä nykyä ns. Schengen-maihin, jotka muodostavat alueen, jossa maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

Schengen-yhteistyön aloittivat vuonna 1985 Saksa, Ranska, Belgia, Hollanti, sekä Luxemburg, ja Suomi on ollut mukana järjestelyssä vuodesta 2001 sekä Viro vuodesta 2009.

Nykyisin Schengen-alueen muodostavat maat ovat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, ja Viro.

Koska sekä Suomi että Viro ovat molemmat Schengen-alueen sisällä, tämä tarkoittaa että maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

Tästä huolimatta Viroon matkaavalla (18-vuotta täyttäneellä) Suomen kansalaisella tulee aina olla mukanaan virallinen matkustusasiakirja, Tallinnan Suomen suurlähetystön antamien tietojen mukaan.

Virallisia matkustusasiakirjoja ovat puolestaan vain passi sekä poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti.

Viron virallisen turismitoimiston antamien tietojen mukaan puolestaan Viroon saapuvalla henkilöllä tulee aina olla voimassa oleva passi mukana.

Turistitoimiston mukaan myös Viroon saapuvilla 7-15-vuotiailla lapsilla tulee olla oma passinsa mukana. Jos lapsen tiedot on liitetty vanhemman passiin, lapsen nimen lisäksi passissa tulee olla hänen valokuvansa.

Alle 7-vuotiaista lapsista, jotka matkustavat vanhempiensa passilla, ei tarvitse olla valokuvaa. Yli 15-vuotiailla Viroon saapuvilla henkilöillä pitää olla oma aina oma passinsa mukana.

Huomaa että vaikkapa ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti EIVÄT ole hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja, jos Viron viranomaiset pyytävät sinua todistamaan henkilöllisyytesi Tallinnassa tai muualla maassa.

Ilman passia tai muuta virallista matkustusasiakirjaa Virossa olosta rangaistuksena on yleensä Suomen Tallinnan suurlähetystön mukaan sakkorangaistus.

Myös alaikäisellä Suomen kansalaisella tulee olla Viroon matkustettaessa oma matkustusasiakirjansa.

Ylläolevat säännöt pätevät varustamoilla myös sellaisia Tallinnan-risteilyjä, joissa matkustaja ei mene maihin.